FOTOGRAFER JAG GILLAR PÅ INSTAGRAM

Jag följer väldigt många genikonton på Instagram. En röd tråd är att de ofta jobbar med koncept, porträtt eller bildmanipulation. Herregud, det var så svårt att välja bara några stycken. Men okej, här kommer några av mina favoritfotografer och inspirationer på insta:

Skärmavbild 2017-12-30 kl. 17.28.10.png

@floraborsioffical
En ungersk självlärd och fantastisk fotograf som aldrig slutar att imponera på mig. Flóra tar oftast självporträtt och genom Photoshop manipulerar hon sig själv på olika surrealistiska sätt. Hennes serie Animeyed är en av hennes mest kända och hon har fått göra stora jobb med både Adobe och Profoto. MEN! Hon brukar även ibland vara inne och likea mina bilder och härom dagen började hon även följa mig med sitt privata konto (!!!). Ahhhhhhhhh!!!! Mvh STARSTRUCKED NÅ DJÄVULSKT!!!!!!

Skärmavbild 2017-12-30 kl. 17.28.29.png

@witchoria
Jag vet inte så mycket om Witchoria, mer än att hon är svinduktig och heter Victoria Siemer. Hennes dimmiga Me Too-bild delades ofantligt under den vågen och hon leker ofta med ord, precis som jag. Hennes bilder är mystiska och surrealistiska och innehåller ofta någon öde plats i naturen, där hennes ensamma ord blinkar långsamt. Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva henne. Ni måste helt enkelt ba klicka er in och uppleva hennes konst själva.

Skärmavbild 2017-12-30 kl. 17.28.45.png

@alexbstoddard
Jag minns inte riktigt hur jag hittade Alex. Men jag minns att jag följt honom sviiiinlänge, t.om innan jag började satsa på fotografi och sökte till Fotoskolan. På den tiden jobbade han mycket med självporträtt om psykisk ohälsa, vilket gjorde att han stod ut då det verkligen var tabubelagt på den tiden. Det bildspråk han hade då har fortsatt följa honom och han fortsätter ta bilder med sin nakna kropp i konstiga vinklar, nergrävd ute i skogen eller med exotiska djur. Jag älskar hans ljus i det mörka och de dova färgerna. För att inte tala om hans idé och koncept i typ varenda jäkla bild han tar!!?!!

Skärmavbild 2017-12-30 kl. 17.29.40.png

@brianoldham
Jag hittade Brian genom Alex, då de började dejta (och förhoppningsvis fortfarande gör pga vilket drömcouple???!!!!). Brian utmanar och utforskar genus, mäns identiteter och olika sexualiteter genom sina bilder. Förutom att vara en amazing fotograf har Brian på senare tid även gjort realistiska smycken och handväskor av olika kroppsdelar från sin egen kropp. På sin hemsida går t.ex Brians bröstvårta att köpa under artist for sale. Ett geni helt enkelt.

Skärmavbild 2017-12-30 kl. 17.29.25.png

@lisalove.se
LisaLove bor och jobbar i Skellefteå, Västerbotten, men ändå har inte våra vägar mötts ännu. Jag mailade LisaLove under 2016 när hennes bilder ställdes ut på F-Concept via Fotografiska och sen dess har vi varit Internet-vänner och pratat fotografi. LisaLove använder också sig själv som modell och med hjälp av utklädnad och Photoshop, skapar sin egna drömvärld. Nu har jag ju inte haft äran att träffa LisaLove än, men jag vet och KÄNNER att hon är så himla klok och bra, och det tycker jag verkligen en kan känna genom hennes bilder också. För att inte tala om hennes bildtexter.

Skärmavbild 2017-12-30 kl. 17.30.38.png

@arvidabystrom
Internets drottning. Jag vet inte om jag behöver ge Arvida någon större presentation? Jag hittade henne genom Tumblr där hon slog igenom genom sina smarta och pastelliga bilder om Internet och femininitet. Nu jobbar hon med märken som Gucci och Adidas och fortsätter briljera med sina små trosor för persikor eller helt naturliga ben i reklamer. Klicka er in, ni kommer snart fatta varför hon är briljant!

Translation: Some of my favorite photographers on Instagram.

HA LITE SJÄLVKONTROLL

Okej, vi kör ett till tips när vi ändå är igång. Denna länk dök upp i mitt Facebook-flöde för några veckor sedan när jag hade som svårast att sluta prokrastinera och scrolla onödiga hundvideos på Facebook. Jag laddade ner den direkt och sen dess har den PÅ RIKTIGT förbättrat mina arbetsdagar OÄNDLIGT! Det känns nästan som ett brott om jag inte skulle tipsa er vidare om detta. Det är appen Self Control jag talar om. HÄR kan ni ladda ner den (för Mac-datorer).

selfcontrol-app-thumb.jpg

Det är alltså en app som kan blockera distraherande sidor för dig under en viss tid. Du väljer själv vilka hemsidor genom att addera dem till din "Black List". Jag har t.ex Facebook, Bloglovin, Pinterest, Netflix, Youtube, Tumblr osv. När du lagt till allt du vill blockera så får du starta en timer med önskad tid (minst 15 min och högst 24h). Oavsett om du startar om datorn, Internet eller t.om. raderar appen (!!) så kommer du inte kunna gå in på dessa hemsidor förrän den tid du satt har gått ut.

När du väl klickar igång timer, dyker en liten klocka upp på skärmen som räknar ner tiden du har kvar av blockeringen. När tiden är slut så hör du ett litet pling som påminner dig om att allt finns tillgängligt igen, and you're freeeee!

Det går även att göra en "White List", vilket innebär att appen blockerar ALLT som INTE står på den listan. Har inte vågat testa detta än, dels pga jag behöver vissa delar av internet för min research, men också för att det typ bara låter läskigt??? Haha VEM ÄR JAG UTAN HELA INTERNET??!!!

selfcontrol-warning.jpg

Hur har detta förändrat mitt arbetssätt då? Jo, jag brukar starta appen med en timer på 30 minuter åt gången. Ungefär som arbetstekniken pomodoroNär de 30 minuterna har gått brukar jag ta en liten paus. Hämta kaffe, scrolla mobilen eller klicka mig in på Facebook. Är jag i ett flow kanske jag kör igång en 30 minuters igen. Det jag tycker är det bästa med denna app är att jag kommer på mig själv flera gånger att på automatik klicka mig in på Facebook, men när jag möts av "Webbsidan kan inte visas just nu" så skäms jag lite haha och återgår till arbetet. Jag ser ju ändå klockan att det inte är så länge kvar, så då orkar jag jobba klart den tiden! Läskigt ändå hur en kan bli så styrd av en vana. Men med denna lilla begränsning jobbar jag sååå sååå mycket bättre. Mitt sista steg i begränsningen blir att låsa in min telefon i nån låda med liknande tidslås... men det avvaktar jag med ett tag till hehe...

Känner du som jag att du har svårt med fokus ibland tycker jag aaaabsolut att du ska testa denna app (och om du har Mac dator). Så tips tips tips!!

Translation: I've tried this Self Control App and I looooove it!! You can block distracting websites and concentrate on your work!! Try it!!

MÅRDA SHOP

OBS! Ej sponsrat inlägg. Vill bara tipsa om denna geni-grej ni kan handla innan jul!!!

MÅRDA_Lookbook_Duk3_WEBB.jpg

Min fantastiska vän och klasskamrat Ebba har under sina år på Projektverkstan startat upp sitt företag Mårda. Det har varit såååå inspirerande att få följa hennes resa. Från att hon bara visualiserade och pratade en idé om hållbar matförvaring till att hon sa upp sig från sitt jobb och nu håller på med detta på heltid. Jag fick den stora äran att plåta Mårdas lookbook + webshopbilder inför julen. Jag tänkte vi skulle spana in några!

MARDA_Lookbook_Kok2_WEBB.jpg

Det finns alltså både stora, mellan och små påsar som du kan fylla med vad du vill. Bröd, frukt, kryddor, middagsrester... ja, you name it. Bivaxet som tyget är impregnerat med gör att maten håller längre än vad det gjort i en platspåse = du kan återanvända påsen flera gånger och på så sätt spara in på miljön och all plastanvändning. Det finns även dukar i olika storlekar. Dessa formar du som du vill genom med värmen från din händer. Blir helt skakig när jag skriver det här för det är så jäkla genialiskt!!!

MARDA_Lookbook_Set2_WEBB.jpg
MARDA_Lookbook_Koksbank2_WEBB.jpg

Och inte nog med att det är praktiskt + snyggt så är det även återbruk! Alla bomullstyger är gamla tyger som blivit över och bivaxet kommer från lokala producenter. Alltså både snyggt och smart!

MÅRDA_Lookbook_Frukost2_WEBB.jpg

Och plåtningen vi gjorde då!! Den var så rolig! Jag och Ebba jobbade ensamma i hennes systers fina kök och flyttade prylarna millimeter för millimeter, fram och tillbaka. All eloge till de som jobbar som matstylister!! Sist av allt kom Ebbas familj och slog sig ner vid köksbordet där vi njöt av en fräsch och hemmagjord frukost/brunch. Eller ja, jag dinglade med kameran på en stege i början, men sen högg vi alla in och blev mätta och belåtna.

Ni kan se mer av bilderna och läsa mer om Ebbas jobb + produkter HÄR! Och handlar ni innan 15 dec så får ni hem dem garanterat innan julafton! Varsågod för tips!

Translation: I shot webshop and lookbook pics for my friend Ebba and her company Mårda. It was so much fun!

FRÅGA MIG VAD DU VILL

  Testbild för min serie Combo Corner.

Testbild för min serie Combo Corner.

Nu är det dags! Som jag vet att ni väntat och längtat efter det här!!
Det är dags för en riktigt gammal bloggklassiker: en frågestund!

Några vänner till mig har efterfrågat önskerubriker av mig. Alltså att jag skriver om ett visst ämne eller svarar på vissa frågor. T.ex så undrade de: anledningen till varför jag gör Kärlek Är En Sjukdom-projektet, hur det är att jobba som fotoassistent och hur en vanlig dag i studion ser ut.

Jag tänkte att det säkert finns fler där ute, som kanske inte känner mig så bra eller som precis hittat hit, och som också undrar vem tusan jag är och vad jag håller på med.

Så, nu ger jag er alltså chansen att fråga mig om VAD SOM HELST. Vad jag äter till middag, hur jag mår när jag är kär, var planeterna stod när jag föddes eller varför sol alltid kommer efter regn. Det går jättebra att kommentera anonymt här på bloggen eller via min Facebook-sida. Snälla, lämna inte kommentarsfältet tomt. Skulle ju vara så himla tråkigt (och pinsamt) då. :(

Vi hörs snart igen!

Translation: Ask me ANYTHING you want and I'll tell you all my secrets.

INSPIRATIONSKÄLLORNA

"Alltså Amanda, vart får du allt ifrån?" är en väldigt vanlig fråga som folk ställer ang mina projekt och bilder. Är jag väldigt tråkig om jag svarar: "Eeeh... typ på Internet?"

Jo, jag får självklart även inspiration på de andra klyshiga platserna som duschen, på bussen, just innan jag somnar eller i samtal med mina vänner. Jag får alltså mina flesta (och bästa) idéer när min hjärna slappnar av och gör något helt annat istället för att jobba, haha. Detta händer till största del på vår fantastiska lekplats kallad internet. Jag har tre stora bildforum jag surfar runt på som mest: Tumblr, Pinterest och Instagram. Ska vi spana in dem?

Tumblr. Min bilddagbok sedan 2010, berättad genom andra kreatörers bilder. Jag kan gå tillbaka i mitt tumblr-arkiv och veta exakt varför jag rebloggade just den bilden, just då. Jag gillar speciellt min theme, som låter en scrolla oändligt och oändligt bland vackra bilder och gifar. Vissa bilder är mer sorgsna, vissa fyndiga och andra bara snygga. Jag kan scrolla här i timmar. Välkommen in till min drömvärld, mina midnightwarriors.

Pinterest. Internets version av en scrapbook eller en väldigt stor klipp-och-klistra pärm. Här kategoriserar jag bilder i mappar (eller så kallade boards) istället för ett enda långt flöde som på min tumblr. Här gör jag mina moodboards inför plåtning, planerar mina diy-projekt eller samlar mina inredningstankar. Vill du följa mina inspirationsdrömmar så hittar du dem HÄR, men jag kan säga på en gång, mina bästa boards har jag gjort privata och håller fortfarande hemliga. ;)

Instagram Saved Items. Det här är en ny funktion för mig. Den är ju inte särskilt ny för appen, men jag är en ny användare av den. Istället för att ta en printscreen och sedan glömma bort bilden i min mobils kamerarulle, så klickar jag numera på den lilla "bokmärkesikonen" längst nere till höger under den bild jag vill spara och så sparas bilden direkt i mina privata samlingar i Instagram. Hittills har jag bara skapat dessa fyra kategorier, men kan lova er att de är redan propfulla med pusselbitar till idéer. Så smart och så bra funktion. 

Har ni tips på andra fantastiska inspirationskällor? Let me know!

Translation: Where I find my inspiration: our beloved Internet <3

BLI MIN KONTORSKOMPIS?

LOKAL.jpg

Yes, ni läste rätt! Kom och bli min kontorskompis!

Om du bor/arbetar i Stockholm och inte identifierar dig som cis-man, så är du varmt välkommen att skicka ett mail till hello@studiobimbo.se där du berättar mer om dig själv och vad du gör.

Vi som sitter här är fotografer, animatörer och grafiska formgivare, men du får ju självklart jobba med vad du vill. Extra kul är det om du är frilans och jobbar med något kreativt = vi kan jobba tillsammans! :)

Lokalen ligger på Kungsholmen och är väldigt ljus med sina stora fönster. Vi har även dagsljuslampor, många gröna växter och högt Instagram-optimerade materialval. I hyran ingår eget skrivbord, kaffe, städning, möjlighet för sätta upp en fotostudio, skrivare och inte minst fantastiskt sällskap och expert-livsrådgivning över en folköl eller fem ibland.

Kul va? Kom och sitt med oss! 
hello@studiobimbo.se

Lokal2.jpg
Lokal3.jpg

Translation: We want more studio buddies! Email hello@studiobimbo.se for more information!

ÖVERTID

  Tidigare i våras, under sjukskrivningen, när allt jag behövde och gjorde var att andas norrländsk luft och gå långa promenader.

Tidigare i våras, under sjukskrivningen, när allt jag behövde och gjorde var att andas norrländsk luft och gå långa promenader.

Kan vi prata om det här med övertid? Jag har fått frågan efteråt och i samband med min sjukskrivning ang just övertid och varför jag tycker att en som kreatör bör vara försiktig med det.
"Jag tycker ju om det jag gör? Jag har ju kul när jag sitter på mitt kontor och jobbar! Inte kan väl jag också bli utbränd?"

I hate to break it to you, men det kan du.

När jag började plugga på Fotoskolan STHLM var "I den här branschen måste man jobba hårt för att komma någon vart." bland det första vi fick höra... och ja, absolut det finns en viss sanning i det hela. Du måste jobba hårt, visa på ambition och glöd för att ~lyckas~, men allting har sin gräns.

Mina arbetsdagar bestod av jobb mellan kl. 09:00-23:00 under ungefär 3 år i sann 10 000 timmarsregel anda. När skoldagarna på Fotoskolan var slut satt jag kvar i vårt neutral gråa rum och jobbade tills larmet tvingade hem mig. Samma sak hände efter examen. Från kontoret till ateljén, sen hem och sova några timmar och så upp igen och repeat. På helgerna bokade jag in det jag inte hann övrig tid. Långa plåtningsdagar eller extremt lång retuschtid framför min skärm. När mina vänner sa att jag kanske borde sakta ner så skrattade jag och sa "Vila kan jag göra i graven" (Såhär i efterhand önskar jag att någon bankat mig med en stol i huvudet och sagt: IDIOTISKT TALESÄTT AMANDA!!). Hela grejen med min övertid glorifierades, dels av mig själv men också av omgivningen. (Jag visade ju på Glöd! Ambition! Viljestyrka! Jävlaranamma! ) Klart jag fortsatte jobba ännu mer då. Jag föll ju in i mallen för dem som skulle ~lyckas~ ...

Suck...

Det finns en anledning till varför politikerna diskuterar 8h VS 6h arbetsdag. Vi behöver fritiden. Vår ställtid. Vår egen tid. De bästa idéerna och inovationerna här i världen har ändå uppkommit i fikarummet, vid TV-spelet eller på AWn av en anledning. För då slappnar du av. Din hjärna tar ledigt och alla dina "måsten" är bortglömda för en stund. Istället får kreativiteten och nytänkandet ta plats. 

Visst, du kanske älskar att sitta där vid ditt skrivbord då du som kreatör ofta har din hobby som ditt jobb. Och visst, ibland måste en jobba över pga deadline, men kom alltid ihåg att det måste dras en gräns. DU. BEHÖVER. VILA. OCKSÅ. Vad är det värsta som skulle hända om deadlinen blir liiiiite liiiite försenad? Kommer jorden gå under? Kommer helvetet öppna sig och sluka dig hel? Försök att sätta det i lite perspektiv och du kommer inse att alla dina "måsten" kanske inte är måsten egentligen.

Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte älskar att jobba övertid. Att få känna mig extra produktiv och ambitiös. Det var väl därför jag kunde hålla ut så länge i mitt destruktiva mönster av arbete. Men jag har också börjat älska min fritid när jag nu verkligen tar mig tid och investerar i den. Jag får så himla mycket inspiration och pepp av att hänga med vänner, scrolla genom ett Facebook-flöde i flera timmar, slötitta på en film eller av att helt enkelt bara stå och diska. Mina bästa idéer kommer faktiskt då, när jag står och diskar, av någon anledning haha.

Så. Summa summarum: sänk garden, prestationsångesten och kraven på dig själv. Dina akuta måsten är förmodligen inte så akuta som du målat upp dem. Stanna upp. Sov. Lek. Umgås. Lyssna på din kropp. 

Jobba ska en ju ändå göra ända in i graven. Lika bra att vila lite tills dess... ;)

Translation: Talking about working overtime and the danger in that. Don't do it. It's not fucking worth it.