VÅRUTSTÄLLNINGEN PÅ KONSTFACK 2018

Först Beckmans och sedan blev det dags för Konstfack. Under majmånad har jag jobbat med båda skolorna veckorna efter varandra, haha. Varför inte liksom. På Konstfack var det dock inte kläder och modeller utan textil och ting som skulle plåtas från Julias klass. Ska vi kolla?

  Anna Ting Möller

Anna Ting Möller

Vi tar Annas verk först. En 6 månader gammal kombucha som hon SYTT i. Otroligt faschinerande, snyggt men också lite... obehagligt? Men mest ballt såklart och väldigt underhållande att höra medelåldersmännen som chockades över att det var ett organiskt material Anna skapat med. "Så... DEN LEVER ALLTSÅ?!". 

  Alexandra Andersson.

Alexandra Andersson.

Alexandra_2.jpg
  Fia-Maria Nilsson.

Fia-Maria Nilsson.

Ett verk och ett performance i ett. Älskar ju sånt. Här är en snapshot från "Ritualia" som Fia döpt verket till. ”En hantverksmässig reningsritual för att förena kropp och sinne efter händelser och samhällsstrukturer som skapat en barriär mellan dem”.

  Lisa Englund.

Lisa Englund.

  Frida Peterson

Frida Peterson

Frida_3.jpg

Här plåtade jag en throwback till 90-talet och vår uppväxt. Frida hade skapat allt ifrån IKEA-ormen till Furbys och gamla skärmsläckare. Oh those where the times.

  Mathias Miriam Nirstedt.

Mathias Miriam Nirstedt.

Mathias_3.jpg
  Julia Riordan.

Julia Riordan.

Här inne i en liten container utanför Konstfack visades min och Julias dokumentär. Men det vet ni ju redan ifall ni läst detta inlägg.

  Ellinor Hedberg.

Ellinor Hedberg.

En hektiskt, kul men också lite klurig dag blev det. 8 konstnärer med 8 verk och 3 representerande bilder per verk skulle avverkas på 4 timmar. Det var svårare än jag trodde att fånga konstverken så att alla viktiga detaljer kom med, samtidigt som det skulle vara en intressant/snygg bild. Men jag har fått OK och stjärnor från konstnärerna själva så det blev godkänt iaf! :) 

Har ni tid och nära till Stockholm så tycker jag ni ska ta er en sväng förbi Konstfack i helgen och kika på verken själva. Det är öppet till den 27 maj så skynda skynda! Läs mer om utställningen här!

Translation: Next school - more work. This time for Julia and her class mates at Konstfack.

JULIA RIO - COLOR THE STREETS

Här är den! Äntligen! "Color the streets".
Vår mini-dokumentär som vi fångade i Sydafrika tidigare i år. En nästan 11 minuter lång film om gatukonstscenen och varför den är så viktig! (Här och här har jag skrivit om vår resa förut). Så förra veckan var det vernissage och biopremiär på Konstfack och dagen efter släpptes allting på Internet och responsen vi har fått... ALLTSÅ RESPONSEN SOM VI HAR FÅTT!!! Hjärtat har exploderat ca tiotusen gånger!!! <3 <3 <3

  Bild från Julias monter på Konstfacks examensutställning.

Bild från Julias monter på Konstfacks examensutställning.

Jag har varit väldigt nervös över hur filmen skulle mottas. Dels av Julias lärare (eftersom det här är en stor del av hennes examensjobb på Konstfack) men också av gatukonstscenen och övriga personer i vår omgivning. Så att få höra saker som att filmen känns genuin, glädjefylld och framförallt VIKTIG, gör att varje sekund som vi spenderat på att skapa och putsa på den här, värt något.

 Processed with VSCO with j6 preset
 Processed with VSCO with j6 preset

Under vernissagen kändes det lite som att jag också tog examen, haha. Men det gjorde jag inte. Det var Julia som klarat av tre år av konsthögskola och jag är så STOLT och känner mig så PRIVILIGERAD som fått följa hennes resa på så nära håll som en av hennes närmsta vänner. Julia är en av de mest inspirerande och ambitiösa människor jag någonsin mött, en som alltid följer sitt hjärta även om alla andra säger emot och som verkligen sprider ren GLÄDJE till varenda person hon möter. TACK Julia för att jag får vara i din sfär <3.

 Processed with VSCO with j6 preset
 Processed with VSCO with j6 preset

Att få ha premiärvisningen i samband med Konstfacks vernissage var ett så himla bra sätt att få fira, tillsammans med människor en tycker om, på en sån kreativ plats. Kvällen var varm och hektisk men så himla himla fin när vi sprang mellan visningar, performance-akter och drack bubbel under skrivborden. Allting slutade på en tropical-efterfest (där en jättehaj simmade runt i en av korridorerna) innan jag och Malte kastade in handduken och gick hem.

Så. Nu är det klart. Nu är den här. Vår film.
Kika gärna och lämna en kommentar om ni vill. Vill så gärna höra vad ni tycker <3.

FILM / JULIA RIO - COLOR THE STREETS

Translation: It's finally here! Our mini documentary "Color the streets" from our trip to South Africa and the street art festival IPAF. Last week was the offical premiere but now it's up online everyhere. Have look and leave a comment of what you think <3

BEHIND THE SCENES FRÅN BECKMANS

Härom veckan fick jag ett roligt mail i min inkorg! Jag blev tillfrågad av elever från Beckmans Designhögskola om jag ville plåta mode-programmets examenskollektioner. OM JAG VILLE. För två år sen gjorde jag projektet Nobel Creations med dem, så att nu två år senare få plåta deras kreationer igen och se deras utveckling blev liksom pricken över i:et. Dock så var det precis som förra gången en väldigt tight deadline, både för plåtningsdagen och retuschen, men jag var peppad och hade lärt mig otroligt mycket sedan första gången som jag nu var noga med att ta upp innan det ev. kunde hända igen. Och det lönade sig för allt flöt på bra och såhär såg det ut:

IMG_0949.JPG

Alltså. Har ni sett något smartare? Nä, inte jag heller och både min naprapat och min stackars arma rygg sa HALLELUJAH!
På lördagsmorgonen tog jag alltså mitt pick och pack och min dramaten-dragkärra (tack för tipset mamma!!) och promenerade mot Beckmans. Allt var frid och fröjd tills jag insåg att jag klätt mig alldeles för varmt denna morgon och att det var fan skitsvårt att dra den här kärran då skorna alltid slogs av i hälen och själva handtaget hamnade väldigt långt ner så fick gå lite weird:') Men jag tog mig fram och ryggen var glad i alla fall :')

IMG_0952.JPG

Strax innan 8:00 släpade jag in utrustningskärran på Brahegatan 10 och mötte resten av teamet som dukat upp frukost samt skapat den här balla backdropen av lite plast från Clas Ohlsons (Genialiskt!!) Jag riggade upp och strax efter 09:00 var vi igång.

IMG_0968.JPG

11 desigerns med 2 looks var skulle hinnas med, så vi hade ett pressat schema. Men teamets art directors hade planerat och skötte allting väldigt snyggt! Så himla bra jobbat av alla!

IMG_0970.JPG

Gänget hade dessutom fixas spons av Vitamin Well och 1889 där pizzorna kom i vad som såg ut som lyxiga chokladaskar med guldinslag på insidan. Saknades bara att Zlatan hade traskat in med Vitamin Well flaskorna själv så hade vi fått den maximala upplevelsen, haha.

IMG_0960.JPG
IMG_0976.JPG

Sen jobbade vi på och jag traskade ut med min dramatenvagn vid 18:30 och tacklade ner två (!) killar på vägen hem pga min breda utrustningslast, haha... Nästa dag var leveransdag och jag spenderade 9h i studion innan allt var "grönt, ok, bra, supersnyggt Amanda!!!". Jag kanske missade en fin försommarhelg men vi fick fanimej väldigt fina bilder.

IMG_1158 (kopia).jpg

I veckan visades allting upp på Kulturhuset och jag fick se mina bilder gå på storskärm! En märklig men också mäktig känsla! Mina bilder har även blivit publicerade i modetidningen BON, så om ni klickar HÄR kan ni se hur fint allting blev. 

Tack till bästa teamet! Det här gjorde vi bra! Hoppas vi kan jobba ihop snart igen <3
Photographer: Amanda Nilsson  //  Art Direction: Hannah Green Youngblood, Agnes Moström, John Bengtsson & Sara Dunker  //  MakeUp-Artist: Josephine Golan  //  Hair: Ina Palm  //  Models: Moa F - Stockholmsgruppen, Slim - Slash.ten Models, Toussaint - Nisch Management & Will - Mikas

Translation: Behind the scenes from a lookbook-shot for Beckmans College of Design.

#BESTNINE2017

I slutet av varje år kommer de smygande på sociala medier. The best nine. De nio mest gillade bilderna på ens Instagram. Här är mina + mina captions!

Skärmavbild 2017-12-30 kl. 19.40.05.png

Nr 9.
19 juni 2017, 183 likes
Läs bipacksedeln noga före användning. Detta läkemedel kan vara beroendeframkallande ♥️

Nr 8.
20 april 2017, 185 likes
"The truth is like poetry, & most people fucking hate poetry" - @dropdeadofficial 
Det blev ingen SM-plats för mig igår. Nerverna slog till och jag tappade texten totaaalt under andra dikten. Men det gör verkligen inget. Jag är lättad över att slippa gå igenom hela tävlingsprocessen en gång till (dessutom på nationell nivå) och känner spontant att... at least I'm cool on the Internet... Dvs, snart får ni en ny diktvideo!! Vi ses på en skärm nära er, mina stjärnor! Och tack för allt allt allt stöd jag fått!! Ni är fantastiska!

Skärmavbild 2017-12-30 kl. 19.45.23.png

Nr 7.
29 april 2017, 185 likes
Viktigt meddelande! Snubbelrisk! Om möjligt, undvik stora folksamlingar (eller bara människor överhuvudtaget). 

Skärmavbild 2017-12-30 kl. 19.47.32.png

Nr 6.
4 augusti 2017, 194 likes
HALLÅ! VI HAR BLIVIT MED STUDIO!!
I vintras sa vi "Fyfan vad skönt det vore att sitta i en lokal med bara kreativa och balla brudar". Ett halvår senare har vi nu fått hämta ut nycklarna till vår alldeles egna studio (som vi dessutom bygger ihop helt själva!!) Snart blir det inflyttningsfest och då är ni alla varmt välkomna på bubbel, drömmar och konst på Studio Bimbo!

Skärmavbild 2017-12-30 kl. 19.50.23.png

Nr 5.
25 juli, 215 likes
Drabbas alltid av nostalgiska och hemlängtande identitetskriser när jag besöker mitt barndomshem. Här har tiden liksom stannat och det är 2009 igen. Jag skriver poesi på mitt flickrum, lyssnar på Linkin Park dag som natt (tack för allt Chester!) och klipper pannlugg. Precis som då. Precis som nu.

Skärmavbild 2017-12-30 kl. 19.48.50.png

Nr 4.
22 november 2017, 220 likes
För att bli av med alla elaka hjärnspöken! Approved by Ghostbusters!

Skärmavbild 2017-12-30 kl. 19.53.42.png

Nr 3.
23 juni 2017, 223 likes
Plockade sju sorters blommor, som sig bör, men skippade steg två och gav dem till han jag drömmer om direkt istället! Glad midsommar på er osv.

Skärmavbild 2017-12-30 kl. 19.54.50.png

Nr 2.
17 oktober 2017, 225 likes
Hon. Hon och hon och hon också. Mina systrar. Mina vänner. Och #metoo ...
Det som kommer nu är inget nytt. Det ni ser nu är bara vågen av allt som ständigt pyr under ytan. Det här har alltid existerat. Det här har alltid hänt och det händer ständigt. Och vi berättar (de historier vi vågar/orkar berätta), om och om igen.

Tusentals inlägg tyder på tusentals förövare.
Tusentals som tjatat till sig sex från någon som vill sova. Tusentals som kommit alldeles för nära med händer/fingrar/skrev på dansgolv och i publikhav. Tusentals som kommenterat utseenden oombett och offentligt. Tusentals som inte sagt ifrån när deras vänner gjort likadant.

Du som gjort något av det här. Använd inte vår hashtag för att säga förlåt för dina felsteg. Ta inte vår plats igen. Du måste lyssna, reflektera och prata IRL (!!!) med dina vänner, bröder och söner. Berätta vad som hände, varför det var fel och hur du ska jobba för att motverka det. 
Vi kan berätta våra historier i tusentals fler inlägg. Men förändringen börjar med dig. Du måste förstå att du är en del av problemet. Du också.

Skärmavbild 2017-12-30 kl. 19.57.17.png

Nr 1.
10 april 2017, 228 likes
Sms efter sms: "Är du okej?"
Jag vet inte.

I fredags var jag där. I Åhlénshuset. När allting hände.
5 minuter senare springer jag tillsammans med hundratals okända människor för våra liv. De skriker om en bomb. De skriker om beväpnade män. Och det ligger livlösa kroppar längs vår gata.

Jag har skakat, gråtit, velat kräkas och svimma de senaste dygnen. Allt eftersom adrenalinet gått ur min kropp och ersatts med insikten om vad en just varit med om. "Är du okej?" Jag vet inte.

Det kommer aldrig bli som förut. Men igår var vi 50 000 människor som samlades i kärlek. 50 000 människor som tog armkrok med varandra i tystnad. Enade mot allt hat. Mot allt våld. Rädda, men ändå tillsammans.

Och det är så vi måste fortsätta. Ta tillbaka våra gator. Ta tillbaka våran kärlek. Öppna våra dörrar, hjärtan, famnar. Sörja. Plåstra. Fortsätta.

För det är bara om vi gör det här tillsammans, som allting kan bli okej igen. <3
 


Tack för alla likes mina vänner! Fortsätt följa mig på @amandaxnilsson!


Translation: My best Instagram pics from 2017. At least from the amount of your likes.

MÅRDA SHOP

OBS! Ej sponsrat inlägg. Vill bara tipsa om denna geni-grej ni kan handla innan jul!!!

MÅRDA_Lookbook_Duk3_WEBB.jpg

Min fantastiska vän och klasskamrat Ebba har under sina år på Projektverkstan startat upp sitt företag Mårda. Det har varit såååå inspirerande att få följa hennes resa. Från att hon bara visualiserade och pratade en idé om hållbar matförvaring till att hon sa upp sig från sitt jobb och nu håller på med detta på heltid. Jag fick den stora äran att plåta Mårdas lookbook + webshopbilder inför julen. Jag tänkte vi skulle spana in några!

MARDA_Lookbook_Kok2_WEBB.jpg

Det finns alltså både stora, mellan och små påsar som du kan fylla med vad du vill. Bröd, frukt, kryddor, middagsrester... ja, you name it. Bivaxet som tyget är impregnerat med gör att maten håller längre än vad det gjort i en platspåse = du kan återanvända påsen flera gånger och på så sätt spara in på miljön och all plastanvändning. Det finns även dukar i olika storlekar. Dessa formar du som du vill genom med värmen från din händer. Blir helt skakig när jag skriver det här för det är så jäkla genialiskt!!!

MARDA_Lookbook_Set2_WEBB.jpg
MARDA_Lookbook_Koksbank2_WEBB.jpg

Och inte nog med att det är praktiskt + snyggt så är det även återbruk! Alla bomullstyger är gamla tyger som blivit över och bivaxet kommer från lokala producenter. Alltså både snyggt och smart!

MÅRDA_Lookbook_Frukost2_WEBB.jpg

Och plåtningen vi gjorde då!! Den var så rolig! Jag och Ebba jobbade ensamma i hennes systers fina kök och flyttade prylarna millimeter för millimeter, fram och tillbaka. All eloge till de som jobbar som matstylister!! Sist av allt kom Ebbas familj och slog sig ner vid köksbordet där vi njöt av en fräsch och hemmagjord frukost/brunch. Eller ja, jag dinglade med kameran på en stege i början, men sen högg vi alla in och blev mätta och belåtna.

Ni kan se mer av bilderna och läsa mer om Ebbas jobb + produkter HÄR! Och handlar ni innan 15 dec så får ni hem dem garanterat innan julafton! Varsågod för tips!

Translation: I shot webshop and lookbook pics for my friend Ebba and her company Mårda. It was so much fun!

EN BEKÄNNELSE

 Processed with VSCO with a6 preset

Mellan 2009 till 2014 drev jag en anonym poesiblogg vid namn tandställningsfjant. (Ja, den hette så för jag hade tandställning och var en kärlekskrank och hjärtekrossad fjant på den tiden:)) ).
Den hade flera hundra läsare och var många av mina vänners favoritblogg. Vi satt ofta och diskuterade fjantens känslor under lunchrasterna, men det var ingen som visste att skribenten faktiskt satt bredvid dem. Haha, förlåt ♥ Men jag älskade att höra er analysera och tolka mina texter. Ni tog emot fjanten med öppna armar och det är jag för evigt tacksam för!!! Utan er kanske jag aldrig hade fortsatt skriva.

Nu har jag sparat ner alla tonårskänslor i 220 sidor och printat dem till en bok, i ett enda exemplar. Alla de känslorna som jag förut delade med er, är återigen bara, bara mina. Så tack för att ni var med när allting började. När tankarna snurrade hejvilt och jag insjuknade i min egna lilla kärlekssjukdom. 

Tack från mig. Och tack från fjanten ♥ ♥ ♥

Translation: I have a confession to make! Between 2009-2014, I ran an anonymous poetry blog. It became a favorite blog among my friends without them knowing it was me. Now I've downloaded it all, and published it in just one book. So all the feelings I used to share with you, are now only mine again. Thank you for taking care of my words and feelings. Both now and back then ♥

PUBLISHED WITH PRLE

Av alla jobb och märken jag jobbat med under åren måste PRLE varit ett av dem som blivit uppmärksammat mest?! Känns som att jag får en notis varannan vecka om att våra bilder är med i ett nytt magasin vilket är sååå kul! Hittills har det varit mest från AW17-kollektionen, men nu har även SS18-kollektionen börjat poppa upp här och var. Är så glad för min vän och designer Andreas skull! Han är så grym, kläderna är amazing och de förtjänar verkligen all denna publicitet!! Här har ni några av de senaste artiklarna och länkarna:

Skärmavbild 2017-10-13 kl. 13.08.01.png

FUCKING YOUNG!
http://fuckingyoung.es/a-conversation-with-prle/
Foto: Amanda Nilsson,  Designer: Andreas Danielsson,
MUA/Styling: Alice Lönnblad, Modell: Sharif I / MIKAs

Skärmavbild 2017-10-13 kl. 13.08.30.png

HIGH SNOBIETY
https://www.highsnobiety.com/2017/06/20/prle-fw17-lookbook/
Foto: Amanda Nilsson,  Designer: Andreas Danielsson,
MUA/Styling: Alice Lönnblad, Modell: Simon B / MIKAs

Skärmavbild 2017-10-13 kl. 13.09.52.png

PAUSE MAGAZINE
http://pausemag.co.uk/2017/10/prle-autumnwinter-2017-lookbook/
Foto: Amanda Nilsson,  Designer: Andreas Danielsson,
MUA/Styling: Alice Lönnblad, Modell: Simon B / MIKAs

Translation: My pics for PRLE are published in a bunch of online fashion mags! Feeling so blessed!