VÅR RESA TILL JAPAN

 Processed with VSCO with a6 preset

Hej min lilla läsarfamilj!
Nu är jag tillbaka på svensk mark och jag har varit konstant trött i en hel vecka. Detta är inte bara pga en sjuhelvetes jetlag, utan också för att det varit så himla många intryck och händelser att smälta.

Jag visste att den här resan skulle vara svår och att vi skulle få lära oss en hel del. Men jag trodde inte det skulle vara SÅ svårt som det faktiskt var. Jag trodde inte att jag skulle vara så gråtig och skrikande arg om vartannat eller att bröstkorgen skulle fyllas av hopplös tomhet varannan dag. Jag hade ändå en liten aning, men trots min mentala förberedelse så slogs jag ofta ur balans. Ändå är det först nu som det RIKTIGT svåra arbetet börjar. Att berätta det här för er.

Vårt projekt går under namnet "Den Andra Solen" och är ett dokumentärt arbete om vad som hände i Nagaski och Hiroshima för snart 75 år sedan och vad som händer i världen just nu. Under dessa två veckor som vi reste runt i Japan hann vi besöka fem städer: Nagasaki, Hiroshima, Kyoto, Osaka och Tokyo. Vi vandrade runt i minnesplatsernas tystnad, träffade starka överlevande och bugade med de fortfarande sörjande. Vi fick privat tillgång till museum, läste topphemliga amerikanska dokument och vi filmade, filmade och filmade. Allt som gjorde ont då och allt som gör ont nu.

Så vad händer efter detta då? Det är klurigt. För hur berättar man om det ofattbara? Något som hände då, men som när som helst skulle kunna hända idag? Vi vet inte riktigt än, men vi har våra tankar. Först måste vi smälta, prata och gå igenom materialet. Det blir nog en film och kanske en utställning. Vi får se. Vi lovar att vi ska göra vårt bästa.

För det viktigaste är att vi aldrig glömmer vad som hänt och vad som kan hända igen. För det är något som Japan kommer aldrig att göra.

Translation: I'm back from Japan with a heavy heart and a lot of full memory cards.