VARFÖR GÖR JAG DET HÄR?

Textmessage.jpg

Jag var 14 år när jag träffade min första pojkvän.
Jag hade aldrig intresserat mig för kärlek förut. Jag hade aldrig ens skickat en ”Får jag chans på dig?”-lapp under lågstadiet. Phff, vilket trams! Sen snubblade han in över tröskeln och plötsligt förändrades allting.

Vårt förhållande kom och gick under nästan 7 år.  Ja, jag vet.. det är sjukt lång tid för en tonårscrush.  Vi gick igenom alla tänkbara stadier; förälskelse, svartsjuka, otrohet, försoning, passion och hjärtekross. Om och om igen som en repad LP-skiva höll vi på, tills jag till slut sa stopp. Under alla dessa förgiftade och förvirrande år skrev jag ner mina tankar, känslor och frågor i en svart anteckningsbok som jag förvarade under sängen. Det flesta sidorna bestod av den återkommande frågan om varför jag ständigt återvände till han som krossade mig. Vad var det som fick mig att göra alla de här galna sakerna? Varför var det just han som fick hela min värld att gunga? Varför kändes min kropp så konstig? Hade jag gått och blivit sjuk?

Och det var första gången av många, som jag klottrade ner orden ”kärlek är en sjukdom” i min svarta bok.

 Processed with VSCO with hb2 preset

Men det var först år 2015 som jag tog tag i tanken som vilat i mig sen dess. Jag ville veta, eller kanske snarare, BEHÖVDE veta och undersöka alla dessa känslor jag grunnat på. Jag ville veta om jag var ensam om att känna kärlek på det här sättet. För så kunde det väl inte vara?

Så jag publicerade en video på Facebook där jag framförde en spoken word-dikt om en korridorsförälskelse jag haft. I slutet av videon berättade jag kort för tittarna om projektet och frågade om de ville dela med sig av sina egna upplevelser av kärleken. Videon och projektet fick en större respons än väntat. Videon spreds över hela landet med över 30k visningar och jag fick in ett hundratal historier. Alltifrån några rader till flera sidor om krossade hjärtan, förälskelser, sexualitet och lyckliga giftemål. Varenda historia berörde mig djupt och har varit grunden, stommen och inspirationen till projektets process.

Den här boken jag jobbar på är för alla krossade hjärtan. För alla galna förälskade. För att behandla och prata om känslor. Jag hoppas att projektet genom lättsam konst och igenkännande gestaltningar kommer kunna underlätta hanteringen av känslor och för att en ska kunna förstå att en inte är helt ensam i den här kärlekssjukdomen.

Jag hade själv behövt den här boken för flera år sedan. 

5.jpg

Jag är inte en legitimerad relationsexpert men jag är fotograf, skribent och visuell kreatör. När jag gräver i det här ämnet går jag in med stor nyfikenhet och vid öppna ögon. Allt, för att sedan omvandla det till mitt egna uttryck och till min hantering av ämnet, men med målet att genom konsten ska vem som helst ska kunna förstå, utan att vara just hjärnforskare eller utbildad psykolog.

Allt började med en krossad 15-åring, men syftet har ändrats med tiden. Det handlar inte om mig själv längre. Mina hjärteproblem har jag glömt och kommit över sedan länge. Det här är för framtiden. Det här är för er. För oss. Jag är inte ensam i det här. Och det är inte ni heller. Det ska jag visa er. En dag. När allt är redo.

Translation: My background story how I came up with my project Kärlek Är En Sjukdom.