SVAREN DEL 1: JOBB OCH AMBITION

Det är alltid spännande när en ska testa något nytt. Typ som när en ska prova att lajva ~stor influencer person med många följare~ och arrangera frågestund som en tror kommer få massiv respons... haha ja, vem tror jag att jag är egentligen :') Tack till er som skrev i alla fall! Det var några stycken och det räcker väldigt bra ändå, så här kommer era frågor och mina svar. Jag har delat upp era frågor i två delar: jobbrelaterat och det privata. Här kommer del 1:

 Processed with VSCO with a8 preset

Dina bästa tips till någon som ska söka fotoskola?
- Testa. Våga. Vinn.
Oj vad klyshigt men ändå så sant. Alltså det spelar ingen roll om du har världens portfolio eller världens utrustning i bagaget. Du skulle kunna fota med din mobilkamera och ändå komma in. Det är ditt öga för att berätta genom det visuella som spelar roll. Lek med arbetsproverna, försök tänka outside the box men ändå hålla dig till det bildspråk du gillar. Och får du ett nej, så försök igen nästa år. Du har tid på dig.

Roligast VS tråkigaste med ditt yrke?
- Okej, först benar vi ut vilket yrke jag har. Fotograf, assistent, skribent och kreatör. Alla på frilans.

Det absolut roligaste är att ingen dag är den andra lik, att jag får bestämma över mina egna tider och vilka jobb jag tar mig an. Ena dagen torkar jag papegojbajs från modellers axlar, andra dagen skriver jag på bokmanus i ett garage, tredje dagen plåtar jag high-fashion på någon flådig location och den fjärde dagen sitter jag framför skärmen och tuschar bilder tills ögonen blöder. Jag älskar den friheten och de spännande samarbeten, intressanta platser och personer jag får möta, bara för att jag har en kamera i handen. En riktig blessing alltså och något jag hoppas på att få hålla på med så länge jag tycker det är kul!

Det tråkigaste är den ekonomiska stressen. Den känner nästan alla frilansande kreatörer igen. Att inte veta om en kommer kunna betala hyrorna nästa månad, att ständigt söka nya jobb, nya kunder, nya samarbeten för att utvecklas, klättra och etablera sig. För att inte tala om pressen en sätter på sig själv om att hela tiden bli liite liite bättre, jobba liite liite hårdare och så vidare.

Jag må vara min egen chef, men ibland är jag fan en jävligt hård chef mot mig själv. Jag ska försöka bli bättre på att va snällare mot mig själv. Försöka bli bättre på även det...

  Behind the scenes från plåtning på spelföretaget King's huvudkontor. #shortphotographerproblems

Behind the scenes från plåtning på spelföretaget King's huvudkontor. #shortphotographerproblems

  Behind the scenes från en skrivkväll i en solstol, i ett garage med ett glas processco i handen. Glammigt värre :')

Behind the scenes från en skrivkväll i en solstol, i ett garage med ett glas processco i handen. Glammigt värre :')

Vad är svårast med att skapa en bok ?
- Att jag aldrig gjort det förut. Aldrig på det här sättet. Aldrig såhär på allvar.
Det innebär att jag tvivlar E X T R E M T mycket på mig själv och mina färdigheter. Och det sätter mig ofta i en så himla svår skrivkramp att jag knappt vet vart jag ska börja. Jag har så mycket vilja, så mycket drömmar men också så mycket prestationsångest. Det är det svåraste. Att jag vill att det här ska bli så himla himla bra.

Jag hoppas att de bokförlag jag kontaktar ser potentialen i materialet jag skapat. För jag tror att det med rätt uppbackning och med rätt samarbeten, skulle få mig att bli tryggare i hela processen. Av att känna att någon som VET hur det här funkar, faktiskt tror på mig och kan hjälpa mig leda projektet på rätt väg.

Du känns så himla driven, var får du det ifrån?
- Wow, det är en så himla svår fråga. (Det tog en hel filosofisk lunch med mina studiokollegor att klura ut). 
Men jag tror jag drivs av min nyfikenhet och vilja av att testa nya vägar av skapande. Jag har alltid haft en slags dragningskraft till det outforskade, mystiska eller magiska. Dvs sådant som du ofta kan hitta inom de kreativa områdena. Sen tror jag att min trygga och fina uppväxt gett mig självförtroendet att också våga testa allt detta. Jag har liksom lärt mig ett om en kämpar tillräckligt länge så lossnar det oftast till slut. Och om inte det funkar alls, ja... då kan du alltid lägga av och testa en annan väg.

Sen tror jag också att "man blir som man umgås". Jag kommer från en entreprenörsfamilj med företagande i blodet och jag har många frilansande, drivna och duktiga vänner omkring mig som ständigt inspirerar mig att fortsätta. Åsså peppen jag får från alla er också. Utan ert stöd vore jag ingenting. Jag menar det. Verkligen.

  Behind the scenes från plåtningen med The Endorphines.

Behind the scenes från plåtningen med The Endorphines.

  Behind the scenes från plåtningen PRLE SS18.

Behind the scenes från plåtningen PRLE SS18.

Har du något du vill göra/utveckla i framtiden när det kommer till ditt fotande som du kan dela med dig av?
- Jag vill bli bättre på stilleben! Gärna minimalistiska stilleben! Och så vill jag börja sälja printar! På riktigt! Där pågår mycket tankeverksamhet just nu. Jag tror det är därför många av mina Instagram-bilder under #combocorner och #kärlekärensjukdom är just i den minimalistiska stillebenen-stilen. Jag leker, testar och exprimenterar. Sen får vi se vad som händer med det.

Translation: Part 1 with my answers from my Q&A. Talking about how it's like writing a book, what it's like working as a creative and what it is that brings me forward.