HA LITE SJÄLVKONTROLL

Okej, vi kör ett till tips när vi ändå är igång. Denna länk dök upp i mitt Facebook-flöde för några veckor sedan när jag hade som svårast att sluta prokrastinera och scrolla onödiga hundvideos på Facebook. Jag laddade ner den direkt och sen dess har den PÅ RIKTIGT förbättrat mina arbetsdagar OÄNDLIGT! Det känns nästan som ett brott om jag inte skulle tipsa er vidare om detta. Det är appen Self Control jag talar om. HÄR kan ni ladda ner den (för Mac-datorer).

selfcontrol-app-thumb.jpg

Det är alltså en app som kan blockera distraherande sidor för dig under en viss tid. Du väljer själv vilka hemsidor genom att addera dem till din "Black List". Jag har t.ex Facebook, Bloglovin, Pinterest, Netflix, Youtube, Tumblr osv. När du lagt till allt du vill blockera så får du starta en timer med önskad tid (minst 15 min och högst 24h). Oavsett om du startar om datorn, Internet eller t.om. raderar appen (!!) så kommer du inte kunna gå in på dessa hemsidor förrän den tid du satt har gått ut.

När du väl klickar igång timer, dyker en liten klocka upp på skärmen som räknar ner tiden du har kvar av blockeringen. När tiden är slut så hör du ett litet pling som påminner dig om att allt finns tillgängligt igen, and you're freeeee!

Det går även att göra en "White List", vilket innebär att appen blockerar ALLT som INTE står på den listan. Har inte vågat testa detta än, dels pga jag behöver vissa delar av internet för min research, men också för att det typ bara låter läskigt??? Haha VEM ÄR JAG UTAN HELA INTERNET??!!!

selfcontrol-warning.jpg

Hur har detta förändrat mitt arbetssätt då? Jo, jag brukar starta appen med en timer på 30 minuter åt gången. Ungefär som arbetstekniken pomodoroNär de 30 minuterna har gått brukar jag ta en liten paus. Hämta kaffe, scrolla mobilen eller klicka mig in på Facebook. Är jag i ett flow kanske jag kör igång en 30 minuters igen. Det jag tycker är det bästa med denna app är att jag kommer på mig själv flera gånger att på automatik klicka mig in på Facebook, men när jag möts av "Webbsidan kan inte visas just nu" så skäms jag lite haha och återgår till arbetet. Jag ser ju ändå klockan att det inte är så länge kvar, så då orkar jag jobba klart den tiden! Läskigt ändå hur en kan bli så styrd av en vana. Men med denna lilla begränsning jobbar jag sååå sååå mycket bättre. Mitt sista steg i begränsningen blir att låsa in min telefon i nån låda med liknande tidslås... men det avvaktar jag med ett tag till hehe...

Känner du som jag att du har svårt med fokus ibland tycker jag aaaabsolut att du ska testa denna app (och om du har Mac dator). Så tips tips tips!!

Translation: I've tried this Self Control App and I looooove it!! You can block distracting websites and concentrate on your work!! Try it!!